Campioana din România pedepsită pentru dopaj dă verdictul în cazul Simonei Halep: ”N-ai cum să faci faţă”

de: Beatrice Dumitru
08 12. 2023

Simona Halep a fost prinsă dopată si suspendată timp de patru ani, dar a făcut apel la TAS și acum așteaptă procesul. O campioană din România, depistată și a pozitiv la o mare competiție, a făcut o paralelă între cazul său şi al fostului lider mondial și a găsit vinovații pentru situația actuală.

Andreea Răducan, despre cazul Halep

Simona Halep a fost suspendată pe 12 septembrie pe o perioadă de 4 ani de către ITIA și mai are de ispășit aproape 3 ani din pedeapsă până ar putea reveni din nou pe teren. Fostul lider WTA a făcut apel la TAS împotriva acestei decizii, sperând că pedeapsa îi va fi redusă.

Andreea Răducan, una dintre marile campioane ale României, care a pierdut medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 știe foarte bine prin ce trece Simona Halep și a arătat cu degetul spre echipa acesteia pentru faptul că a fost prinsă dopată cu roxadustat.

Andreea Răducan la JO de la Sydney 2000. Sursa foto: Profimedia

Ce s-a întâmplat acolo cred că nici ea nu ştie exact şi probabil că îşi doreşte să afle. Oricum, este absolut, cum să spun, greu de explicat în cuvinte ce-i în sufletul unui sportiv când primeşte o astfel de veste, în care ştii că nu a depins de tine. Simona n-are cum să ştie ea dacă susţinătorul de efort a depăşit gramajul permis. Nici dacă, nu ştiu, nutriţionistul i-a dat ce trebuie.

Cumva, de asta lucrăm în echipă. Fiecare-şi aduce contribuţia cu ceea ce trebuie. Noi suntem cei care trebuie să prezentăm show-ul cât mai bine, cu munca şi efortul tuturor. Dar de aici până să răspunzi şi pentru ce a făcut medicul, şi coregraf-ul, şi antrenorul, şi nutriţionistul, şi preparatorul fizic se pare că nu, n-ai cum, n-ai, n-ai cum să faci faţă”, a declarat Andreea Răducan în cadrul podcastul ”Drumul către Medalii” al Agenției Naționale pentru Sport.

Andreea Răducan, de la extaz la agonie, la Sydney 2000

La Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, gimnasta Andreea Răducan, atunci în vârstă de 16 ani, a trecut de la extaz la agonie. Ea a câştigat medalia de aur la individual compus, dar i-a fost retrasă de Comitetului Olimpic Internaţional după terminarea concursului.

Citește și: Simona Halep, judecată de tribunalul unde a fost manipulată proba Andreei Răducan. Ion Țiriac, mesaj straniu despre Patrick Mouratoglou

Andreea Răducan a fost supusă testului anti-doping și a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, substanţă care era interzisă la vremea respectivă. Cu o seară înaintea finalei, medicul lotului României i-a recomandat gimnastei să ia o pastilă de Nurofen, un medicament comun împotriva febrei, care avea în compoziţie această substanţă.

Andreea Răducan și-a încheiat cariera de gimnastă în anul 2002, după campionatele mondiale de la Debrecen, Ungaria.

Răspunsul dat de TAS în cazul Simonei Halep

Simona Halep așteaptă să fie audiată de către TAS, dar, de când a depus apelul, pe 24 octombrie, forul de la Lausanne a actualizat de două ori lista de audieri care ar urma să aibă loc până la data de 21 martie 2024. Dar cazul româncei nu apare. În acest context, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a precizat că datele audierilor sunt stabilite în funcție atât de disponibilitatea arbitrilor, cât și de disponibilitatea părților la procedură.

”Datele audierilor sunt stabilite în funcție de disponibilitatea arbitrilor și a părților la procedură. De asemenea, este posibil ca mai multe audieri să aibă loc în aceeași zi.

Citește și: Ion Țiriac nu mai suportă situația în care se află Simona Halep: ”Sentința este o condamnare la moarte”. Ce greșeală mare a făcut sportiva

Din aceste motive, este posibil (cu condiția ca schimbul de observații scrise să fi fost finalizat mai întâi) ca audierea să aibă loc înainte de 26 ianuarie 2024”, a fost răspunsul TAS.

Simona Halep nu a mai jucat un meci oficial de pe 29 august 2022, când a fost eliminată în primul tur de la US Open. Ea a fost ștearsă și din clasamentul WTA, iar la momentul suspendării provizorii ocupa locul nouă in clasamentul mondial.